De Kennisbank van Tuijn Juwelier

 

14 krt & 18 krt Goud
Puur (fijn) goud is één van de edelmetalen. Het is een dicht maar ook zacht metaal. Voor gebruik moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden is een legering (menging) met andere metalen noodzakelijk om het harder te maken en een kleur aan het goud te geven, denk aan rood- of witgoud.

Het gehalte van goud wordt aangeduid in karaat. Eén karaat is dan een 24e deel fijn goud. Dan is 24 karaat dus zuiver goud of als in edelmetaaljargon, fijn goud genoemd.

14 karaat goud is 58,5% goud en wordt aangeduid als 585
18 karaat goud is 75,0% goud en wordt aangeduid als 750

Verguld
Vergulde sieraden bestaan uit zilver ( of een ander soort metaal) met daaroverheen een heel dun laagje goud. Dit toplaagje slijt eraf tijdens het dragen. Hoe lang het duurt voordat deze laag verdwenen is hangt af van de draag frequentie en de dikte van de laag.

Goldfilled
Goldfilled sieraden bevatten in tegenstelling tot vergulde sieraden meer goud. Ze bestaan uit een uit zilver ( of ander soort metaal) met daaroverheen een dikker laag goud gewalst. De laag goud is dermate uitgewalst dat het slijtvast is. Hierdoor behouden goldfilled sieraden langer hun kleur.

PVD
PVD is een coating laag. Dit is een zeer harde laag op bijvoorbeeld edelstaal. Het is een gesofisticeerd proces, uitgevoerd in een vacuüm. Het horloge of een onderdeel daarvan wordt onder zeer hoge druk gebombardeerd met microscopisch kleine deeltjes zodat er een beschermende laag ontstaat.

Rhodiumlaag
Rhodineren is het elektrolytisch aanbrengen van een laagje rhodium, een edelmetaal uit de platinagroep. Witgouden sieraden worden bijna altijd voorzien van een rhodium laag, witgoud heeft een gelige gloed. Rhodium verdoezelt die (zacht) gelige gloed van. maar slijt tijdens het dragen langzamerhand af, opnieuw rhodineren is dan de enige oplossing. Veel  zilver merken rhodineren de sieraden ook om te voorkomen dat zilver zwart wordt.

Mechanische horloges
Een mechanisch uurwerk heb je in 2 soorten:

Handopwinding: Door het opwinden ontstaat er spanning op de veer en geeft hij energie aan de tandwielen die het tijdsmechanisme in gang zetten. Om er zeker van te zijn dat hij altijd loopt, moet een mechanisch horloge dus regelmatig worden opgewonden. Bovendien zal een mechanisch horloge vaker van de tijd afwijken en moet hij dus regelmatig met de klok gelijk worden gezet. Door de vele onderdelen die het uurwerk nodig heeft en het vakmanschap dat hierbij komt kijken, zijn mechanische horloges ook vaak kostbaarder dan quartz uurwerken. Een goed onderhouden mechanisch horloge kan echter decennialang meegaan en als u van traditionele horloges houdt, is hij zeker bijzonder om te hebben.

AutomaatAutomaat: en automaat is een mechanisch horloge dat zichzelf, de naam zegt het al, automatisch opwindt. De bewegingen van de drager zetten een gewichtje, de rotor, in gang dat ervoor zorgt dat de veer altijd op spanning staat. Door de bewegingen draait de rotor rond. Zo hebben automaten dezelfde eigenschappen als mechanische horloges, maar met het gemak dat u er niet steeds naar hoeft om te kijken. Wanneer u het horloge niet draagt, maar wel wil dat hij blijft lopen, kunt u hem opbergen in een speciale doos die het horloge voor u oplaadt.

Quartz horloges
Quartz horloges maken gebruik van quartz kristallen. Omdat quartz kristallen altijd trillen op eenzelfde frequentie wordt hier heel precies de tijd mee weergegeven. Aangezien de frequentie van quartz horloges overal in ons universum gelijk is, zijn quartz horloges enorm precies en een stuk nauwkeuriger dan mechanische horloges. Een quartz horloge wordt aangedreven door een batterij die vervangen moet worden. Het horloge kan daardoor ook decennia lang meegaan.

Quartz horloges waren de eerste horloges die gebruikmaakten van elektriciteit. Met een batterij wordt elektrische spanning verstuurd naar zogenaamde ‘quartz kristallen’ die in het uurwerk verwerkt zitten. Hierdoor gaan de kristallen trillen, waarna deze trillingen naar het tijdsmechanisme worden gebracht. Doordat de quartz kristallen altijd op dezelfde frequentie trillen, wordt er altijd maar één beweging per seconde doorgegeven. Zodoende zijn quartz horloges extreem precies. Ter voorstelling: een mechanisch horloge heeft een afwijking van een paar minuten per maand, terwijl een quartz horloge er maximaal 15 seconden heeft!

Solar horloge: De eerste solarhorloges ontstonden in 1995 en waren de Eco-Drives van Citizen. Seiko volgde al snel. Deze quartz horloges hebben en lichtdoorlatende wijzerplaat  met daarachter zonnecellen. De zonnecellen zetten alle vormen van licht, natuurlijk of onnatuurlijk, om in energie. Deze energie wordt opgeslagen in een accu. Net als bij de traditionele quartz wordt er vervolgens elektrische energie aan de quartz kristallen doorgegeven. Door deze vorm van energie zijn de quartz solarhorloges niet alleen makkelijk in gebruik, maar ook nog eens erg milieuvriendelijk. Immers: batterijen vervangen is niet langer nodig!

Tegenwoordig zijn de quartz solarhorloges in alle denkbare merken en stijlen beschikbaar. De Seiko Solars zijn echter het bekendst. Deze horloges hebben slechts één minuut zonlicht nodig om een heel uur energie aan te maken. En als ze twee maanden in het donker liggen, blijven ze zelfs nog twee maanden lopen (soms zelfs twaalf!). Zit hij helemaal zonder energie? Dan heeft een Seiko Solar slechts acht minuten nodig om weer op gang te komen. Sneller dan de meeste horloges op batterij.

Kinetic horloges:Hoewel inmiddels veel merken Kinetic horloges hebben, is ook bij deze vorm van horloges Seiko de koploper geweest. Net als bij een automaat, wordt bij een Kinetic het horloge opgeladen door menselijke beweging. Deze energie komt echter niet in een veer, maar in een accu terecht. Ook bij een Kinetic is het vervangen van batterijen dus verleden tijd.

Ringmaat meten

Voor het kopen van een ring heeft u de juiste ringmaat nodig. De eenvoudigste manier hiervoor is de omtrek van uw vinger te berekenen. Gebruik een touw of lint en draai deze losjes om de vinger waar u een ring om wilt dragen. Knip het touwtje af op het punt waar deze bij elkaar komt. Meet de lengte van het touwtje met een liniaal. Het is belangrijk dat de liniaal een millimeter verdeling heeft.

Heeft u de omtrek van de vinger gemeten? Hanteer de volgende maten:

millimeter

 

Tip: Naast hele maten bestaan er ook halve ringmaten, bijvoorbeeld 17,5 (overeenkomend met een omtrek van55 millimeter) en 21,5 (overeenkomend met een omtrek van67,5 millimeter). Houd er rekening mee dat u altijd de juiste vinger opmeet. Iedere vinger heeft een andere dikte. Zo kan er een verschil zijn tussen de linker- en rechter ringvinger.

 

Polsmaat
Voor het kopen van een horloge heeft u uw polsmaat nodig. De eenvoudigste manier hiervoor is de omtrek van uw pols te berekenen. Gebruik een touw of lint en draai deze losjes om de pols waar u een horloge om wilt dragen. Knip het touwtje af op het punt waar deze bij elkaar komt. Meet de lengte van het touwtje met een liniaal.

Kiest u voor een horloge met schakelband?  Dan kunnen wij deze voor u in de winkel passend maken. Bij bijvoorbeeld een leder of siliconen band, kunt u het horloge op het gewenste gaatje om de pols doen.

Diamant
Diamant is het hardste materiaal ter wereld. Bovendien is het de enige edelsteen die bestaat uit slechtst één scheikundig element. Diamant is misschien wel de meest geliefde edelsteen ter wereld. Diamant is mysterieus en er zijn talloze prachtige verhalen geschreven over bijzondere diamanten in de historie van de mensheid

Gewicht (Carat)

Het gewicht van de diamant wordt wereldwijd uitgedrukt in carat. Het woord carat is afkomstig uit Zuid-Afrika, hier groeit een boom die in het Engelse de carobtree wordt genoemd. Deze boom, in het Nederlands de Johannesbroodboom genoemd, produceert zaadjes die in het verleden gebruikt werden om de diamant op de weegschaal te wegen.

Het gewicht van de zaadjes van de carobtree is 0,20 gram. 1.00 Carat staat gelijk aan 0,20 gram en is vervolgens onderverdeeld in 100 “puntjes” die een honderste deel van 0,20 gram vertegenwoordigen. Een diamant van 50 puntjes of 0.50 carat weegt 0,1 gram en heeft bij een normaal slijpsel een diameter van circa 5 millimeter.


Briljant
Een diamant is een steen, terwijl een briljant de naam is voor de slijpvorm. Een briljant is geslepen in 57  of 58 facetten. Briljant wordt vaak verward met diamant, maar de twee zijn geen synoniemen voor elkaar. Briljant verwijst enkel naar de slijpvorm van de diamant in 57 /58 facetten.

De populairste en meest bekende slijpvorm in de wereld is de ronde briljant. Deze traditionele slijpvorm heeft in totaal 57 geslepen vlakken, ook wel facetten genoemd. Het grootste facet van de briljant is de tafel die aan de bovenzijde zichtbaar is.

   • Veilig betalen met:

  • Wij bezorgen met: